Opschoondagen

In oktober 2018 heb ik met succes mijn eerste opschoondag georganiseerd. Het doel is om de buurt regelmatig schoon te maken van zwerfvuil en tegelijkertijd buurtgenoten met elkaar in contact te brengen.

Op een regenachtige zondagochtend hebben we met zeven buurtbewoners de wijk schoongemaakt. Hier wil ik graag vertellen over de totstandkoming van dit project en ben ik op zoek naar manieren om  meer mensen te mobiliseren te komen bij het opschonen van de wijk.

Er is niet echt een directe aanleiding geweest om opschoondagen te gaan organiseren. Ik  was betrokken bij een opschoondag die werd georganiseerd als campagneactiviteit voor een lokale politieke partij. Ik merkte dat het opruimen mij een voldaan gevoel gaf en dat het een goede manier was om andere leden te leren kennen. Ik wilde zelf ook een opschoondag in mijn eigen buurt organiseren, maar waar moet je beginnen?

Eerst heb ik mijn idee voorgelegd in een vergadering van de wijkcommissie. Wat bleek? De wijkcommissie had in het verleden opschoondagen georganiseerd, maar er was geen animo meer vanuit de wijk. Er waren containers, prikstokken en grijpers beschikbaar.  De uitdaging was om buurtgenoten weer te motiveren om mee te helpen.

Hoe heb ik de opschoondag onder de buurtbewoners onder aandacht gebracht? Via een lid van de wijkcommissie heb ik 800 flyers gekregen en heb deze zelf bij alle buurtbewoners bezorgd. Het bezorgen was een tijdrovende klus, maar het is een leuke manier om de buurt te ontdekken.  

Daarnaast heb ik via Facebook een evenement aangemaakt en gedeeld met de Facebookgroep van de wijk. Ook heb ik via app Nextdoor een bericht naar alle buurtgenoten gestuurd en heb ik het evenement in de lokale krant gezet.  

Op de dag zelf zijn, ondanks het slechte weer, zeven buurtgenoten komen helpen. Het resultaat, twee volle containers. Er is een groepsfoto gemaakt en deze is vervolgens heel positief op Facebook ontvangen. Inmiddels heb ik een Whatsappgroep gemaakt en is de volgende datum in november geprikt.

Hebben jullie tips laat het me weten via een bericht!